Basguitar

Basguitarens dybe toner bliver brugt i stort set al musik. Vi har både 4-strengede og 5-strengede elbasser. Den 4-strengede er dog mest brugt og også den, vi anbefaler til nybegyndere. Fordelen ved den 5-strengede er at den ekstra dybe streng giver ekstra bund til musikken.



El bassen har en kort historie. Den blev opfundet af Fender i 1951, som et forsøg på at forenkle kontrabassen. Der findes basguitarer med helt ned til to strenge og op til tolv, men den typiske elbas har 4 strenge, som svarer til de fire nederste strenge på en guitar, dog stemt en oktav dybere. 

Sammen med trommerne lægger elbassen bunden i den rytmiske musik. Bas og trommer giver sammen en helt særlig rytmik, som holder grundrytmen og bruges i mange forskellige genrer. I rockmusikken er bassen ret tilbagelænet og langsom. Men i funk er den mere fremme i lydbilledet. Fælles for alle genrer er samarbejdet mellem bas og trommer - det er her grundrytmen etableres, også når der skiftes taktart undervejs.

Ønsker du at eksperimentere med lyden og finde din helt egen stil, skal du se nærmere på vores udvalg af bas effekter.

Hvilken elbas skal jeg vælge?

Basguitaren er et undervurderet instrument. For det utrænede øre, kan de fleste basguitarer lyde ens. Men der er stor forskel på de forskellige typer og når du skal vælge din bas, er der et par ting, du skal være opmærksom på, så du får valgt rigtigt. 

Passer instrumentet til dig størrelsesmæssigt? Der er stor forskel på størrelsen, da både kroppen og halsen kan variere. Også halsens tykkelse kan variere. Stå med elbassen et stykke tid, inden du køber den, så du føler dig sikker på, at den ligger godt i hænderne. 

Køber du en brugt elbas, skal du sikre dig, at den forbliver stemt over tid. Det er ikke et stort problem ved elbassen, da strengene er kraftige og forholdsvis stabile, men det er værd at være opmærksom på. 

På samme måde kan du med fordel teste elektronikken - uanset om du køber nyt eller brugt. Netop fordi elbassen ikke er hul, laver den ingen naturlig lyd. Elektronikken står for al lyden, så den skal gerne spille. 

Er du i tvivl om, hvad du skal vælge? Søg efter en elbas som har været bedst i test. Nogle gange er det smart at læne sig op af andre, som har mere erfaring og bedre forstand på at vurdere de forskellige instrumenters evner.

Tjek også vores udvalg af bas forstærkere ud.

Fordele og ulemper ved elbassen

Elbassen er en smagssag. Her får du nogle af de mere objektive fordele og ulemper ved instrumentet, som måske kan være med til at afklare, om elbassen er noget for dig.

Fordele:

  • Du får et grundlæggende kendskab til rytmik. Man tror det måske ikke, men bassen handler næsten mere om rytme end noget andet instrument. Lærer du at spille bas, er du længder foran, hvis du senere vil lære at spille et andet instrument.
  • Det er forholdsvist nemt at lære. Især på en 4-strenget bas, som også er den mest brugte. 
  • Elbassen dybe toner er noget af det mest sexede. Det kan vi vist godt blive enige om.

Ulemper:

  • Elbassen kan være hård at spille på. De tykke strenge kræver muskelstyrke i fingrene. Men det kan man jo træne sig op til.
  • Det kan nemt blive kedeligt, hvis du spiller alene. Selvom der findes gode solo-bassister, er elbassen nok primært et understøttende instrument og klart sjovest i sammenhæng med andre instrumenter. Men har du et band eller en flok søskende du kan tvangsindlægge til musiktime, kan det blive rigtig sjovt. 

Alt i bastilbehør

Der findes meget tilbehør til basguitar - og vi har det hele inkl. et godt udvalg af kendte mærker inden for strenge til bas.