Træblæsere

Man skulle tro, at træblæsere var lavet af træ. Det var de også i gamle dage. Nu findes træblæsere både i træ, metal og plastik.



Hvad er en træblæser?

Træblæseren er karakteriseret ved at man blæser luft ind i et mundstykke, som skaber svingninger i instrumentet. Vi arbejder med to typer af træblæsere: rørbladsinstrumenter og fløjter.

Rørbladsinstrumenter er fx saxofon, klarinet, obo og sækkepibe. Fælles for rørbladsinstrumenterne er det lille rørblad i mundstykket, som sættes i svingninger, når man puster i instrumentet. Nogle rørbladsinstrumenter har et enkelt rørblad, mens andre har flere. Svingningerne fra rørbladene forplanter sig i instrumentet og giver den musikalske lyd. Hvor godt det lyder, afhænger så af den, der spiller. Blæsestyrke og læbestilling har betydning for lydens klangfarve, så det kan man lege med.

Den anden type træblæser er fløjten. Det kan fx være tværfløjte, blokfløjte eller panfløjte. Her dannes lyden ved at man blæser luft mod en skarp kant, som sætter luften i svingninger. På tværfløjten er den skarpe kant placeret udenpå instrumentet. På blokfløjten sidder den skarpe kant inde i mundstykket. 

Er du på jagt efter en træblæser, kan du starte med at se nærmere på vores saxofoner, klarinetter og tværfløjter.

Saxofonen

Saxofonen er gennem tiden blevet brugt i stort set alle musikgenrer, men er nok mest kendt fra jazzens verden. Saxofonen findes i flere forskellige former og størrelser. Den mest almindelige begyndersaxofon er alt saxofonen. Den kan de fleste håndtere, inklusiv børn. Voksne kan godt starte ud med tenorsaxofonen, som er lidt større og har en dybere lyd. 

Klarinetten

Klarinetten er måske mest kendt fra det klassiske musikunivers, men den har også sin berettigelse i jazzmusikken. Et meget fint - og måske lidt overset - instrument.

Tværfløjten

Tværfløjten kender de fleste. Den rene, lyse lyd trives bedst i klassisk musik. Blokfløjten har derimod indtaget pladsen som klassens frække fløjte og vinder frem i både rock og folkemusik.