Trommesæt

Skal du købe et trommesæt, er der mange spørgsmål, som kan melde sig på banen. Hvilket trommesæt skal jeg vælge? Hvor meget fylder et trommesæt egentlig og hvor meget larmer det? Få svar på dine spørgsmål nederst på siden.



Hvilket trommesæt skal jeg købe?

Det kan være svært at finde hoved og hale i, hvis det er første gang du skal købe et trommesæt. Vi vil prøve at hjælpe dig med en guide til køb af dit første trommesæt. Hvad skal du være særligt opmærksom på?

For det første skal du tage stilling til om det skal være et akustisk eller et elektronisk trommesæt. Bor du i et hus, anbefaler vi altid et akustisk trommesæt. Det er mere tilfredsstillende og motiverende at spille på i længden og det er også muligt at dæmpe lyden lidt, hvis der er behov for det. 

Dernæst skal du tænke på tilbehør. Du skal selvfølgelig have trommestikker med. Og så skal du have en trommestol og et tæppe, du kan stille dit trommesæt på. Tæppet er med til at stabilisere trommerne og skåne dem, så de holder længere. 

Ellers er det bedste råd nok at tage ud i en musikbutik og prøve forskellige trommesæt af. Nogle gange ved man det bare, når man prøver det live. 

Hvor meget fylder et trommesæt?

Vi kommer ikke udenom, at et trommesæt fylder ret meget i et rum. Både m2-mæssigt og lydmæssigt. De fleste vil nok foretrække at placere trommesættet i et rum med lidt afstand til resten af husets opholdsrum. Det er også klart fedest at spille på trommer, hvis man ikke skal dæmpe sig hele tiden, så andre kan holde ud at være til. 

Er pladsen eller volumen et problem, kan du overveje et elektrisk trommesæt i stedet for. Det bliver selvfølgelig aldrig det samme som et akustisk instrument, men det har sine egne fordele. 

Hvad består et trommesæt af?

Er du klar til lidt nørderi for begyndere? Trommesæt kan se forskellige ud, men for det meste består et sæt af op til 5 trommer med skind og 3 bækkener af metal.

De mest kendte dele af trommesættet er nok stortrommen, lilletrommen og hi-hatten. Dem kommer du også langt med.

Stortrommen er den største tromme og typisk den eneste tromme, du ikke skal bruge en trommestik til. Stortrommen slåes an med en fodpedal. Det er trommesættets dybeste tromme (deraf det engelske navn “bass drum”). Måske har du set trommeslagere, der lægger et tæppe eller en dyne ind i stortrommen? Det er for at afkorte trommens lyd.

Lilletrommen er mindre i både dybde og diameter. Derfor er lyden af den også meget lysere. Hvis lilletrommens lyd begynder at gå i svingninger, kan man styre og dæmpe den på flere måder, blandt andet ved at sætte gaffatape på skindet. Netop som man troede, at gaffatape umuligt kunne have flere anvendelsesmuligheder. 

Hi-hatten består af to bækkener på et stativ. Med en fodpedal kan du styre om de to bækkener skal lukkes sammen eller adskilles. En lukket hi-hat giver en kort og skarp lyd med en trommestik. En åben hi-hat giver en mere larmende lyd. Med lidt øvelse kan det give en rigtig fed lydeffekt.